[...] w organizmie? znalazlem kilka badan ale one biora pod uwage wysokie spozycie protein przy jednoczesnym niskim spozycii wegli, albo patrza na efekt odchudzania przy zwiekszonej podazy bialka w diecie. i od razu zaznacze ze nie chodzi mi o sens stosowania bialka w takiej ilosc, bo wiem ze raczej go nie ma, chodzi mi po prostu o aspekt zdrowotny :-)
Aby wiedzieć, jakie przepisy stosować na redukcji a jakie, gdy naszym celem jest budowa masy mięśniowej, trzeba znać podstawy diety zbilansowanej. Każdy, kto je zna, wie o tym, że bez względu na stosowany cel, przepisy będą takie same. Korygujemy jedynie ilość kcal i makroskładników w posiłku. Jednak bazować należy na tych samych źródłach [...]
Białko to niezbędny element odżywczy dla naszego życia, zdrowia i kształtowania sylwetki. W skład jego budowy wchodzi 20 różnych aminokwasów białkowych. Spożywanie białka, nawet w dużych ilościach, zalecanych w kulturystyce - 2 g/kg masy ciała nie jest niebezpieczne dla osoby zdrowiej i to nie białko miało wpływ na Twoje nerki. Jeżeli jest z nimi [...]
Jak jestes ciekaw, to proponuje Ci proste zadanie matematyczne - oblicz sobie ile w trakcie cyklu jestes w stanie zjesc bialka, odejmij od tego ilosc jaka organizm zuzje na odnowe istniejacej masy miesniowej + podtrzymanie procesow zyciowych, a wyjdzie Ci ile jestes w stanie (potencjalnie) zyskac czystej masy miesniowej. Pamietaj, ze jest to ilosc [...]
Ciężko dywagować w tej sprawie, bo praktycznie większość chodowlanego mięsa nie działa prozdrowotnie Co do tego karmienia mnichów mięsem, to musiało by to być tylko chude mięso w dużych ilościach, a mnisi maksymalnie odtłuszczeni i bez dostępu do wody. Misiąc to można przeżyć jedząc 2x/dziennie ~300 gr tłustego mięsa i pijąc wodę. Bez problemu. [...]
Odpowiednia ilość wody (min. 1 litr/1000kcal), zielone warzywa, ACE z warzyw i owoców lub w formie suplementnu, błonnik (np. z produktów zbożowych), przyprawy wspomagające trawienie (majeranek, kmin, kurkuma, etc.), herbaty ziołowe. Jem 3200 kcal dziennie (+-), pijam do 5 l wody Czyli tu nie ma źle. Błonnika też sporo mam w diecie, warzyw staram [...]
Jest to słabej jakości gainer niestety, oparty na kiepski białku wołowym - dlaczego kiepskim? Koledzy niżej już to solidnie wyjaśnili. Oczywiście w naturalnym jedzeniu wołowinka to jedno z lepszych, zwierzęcych źródeł białka, w odżywkach firmy jednak mocno kombinują z tym źródłem białka i z reguły dużo lepiej jest kupić najzwyklejsze, najtańsze [...]
Temat białka i jego ilości w diecie osób trenujących jest dość rozbudowany. Bywają różne propozycje dawkowania protein. Zazwyczaj są to wytyczne które zaczynają się 2 g białka na 1 kg masy ciała na dobę. Jest to ilość, która pozwala na to, aby masa mięśniowa otrzymała po treningu to czego potrzebuje, czyli odpowiednią ilość składników, która [...]
Witaj, na początek musisz zweryfikować swoje przestarzałe i mało mądre informacje dotyczące sposobu żywienia. Zarówno porady dotyczące zapotrzebowanie kalorycznego, jak i ilości białka, które gdzieś otrzymałeś / wyczytałeś - są bardzo kiepskie. Polecam zajrzeć do działu https://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html i wraz z naszymi [...]
Chyba każdy z trenujących zdaje sobie sprawę z tego, że dobrze dobrana dieta i trening są podstawą kształtowania sylwetki. Dlatego też, aby redukować tkankę tłuszczową, przy jak najmniejszych stratach mięśni, należy skupić się na prawidłowym odżywianiu. Aby to zrobić, warto udać się do działu odżywianie i odchudzanie, gdzie otrzymamy wiele cennych [...]
Witaj! Trudno określić, ile dokładnie kalorii może posiadać tego typu danie. Jednak szacuje się, że dania chińskie - średnia porcja warzyw z kurczakiem i odrobiną sosu ma 150 kcal na 100 g. Na moje oko porcja ze zdjęcia (jeśli waży ok 700 g), może mieć nawet 1000 kcal. Natomiast wszystko zależy od tego, co znajduje się w składzie takiego dania - [...]
Z zalewaniem wodą organizmu to bardzo prawdopodobne, obniż ilość soli do minimum i produktów z solą. Co do twojej diety ryż brązowy jest lepszy z tego powodu że zawiera o wiele więcej minerałów i jego węglowodany są większej jakości. Pamiętaj aby również białka pochodziły w większości z mięsa i ryb. Białko roślinne nie zawiera wszystkich [...]
Ja nie mam wcale takiej małej ilości kalorii ze względu na wagę wyjściową (137kg) i spożywam kalorii tak między 1500 a 1800 w tym maxymalnie 50g węglowodanów, wydaje mi się że mój problem z tłuszczami wynika z dwóch rzeczy po pierwsze nie chce jeść rzeczy które mi poprostu nie smakują gdyż to co robię ma być zmiana i sposobem odżywiania a nie [...]
/SFD/2022/12/5/05cee19a3f294572b13aaaaa3093370a.jpg Białko jako podstawowy makroskładnik diety jest bardzo istotny dla osób trenujących pod kątem sylwetki. Bez względu czy to okres budowania masy mięśniowej czy też redukcji tkanki tłuszczowej białko odgrywa bardzo istotną rolę. Jednak jak do wszystkiego trzeba podejść z pewną dozą rozsądku. Biorąc [...]
Aby redukcja przyniosła zadowalające nas rezultaty niezbędna jest odpowiednia dieta, uwzględniająca deficyt kaloryczny na poziomie 15-20% dziennego zapotrzebowania, a także odpowiednio ukierunkowany trening, jak również suplementacja. Przyjmuje się, iż optymalnym oraz zdrowym tempem redukcji tkanki tłuszczowej jest ubytek ok. 500-700g masy ciała w [...]
Cześć! Z tego co napisałeś, niektóre wybory rozumiem bo spowodowane są Twoimi nietolerancjami bądź narażeniem na toksyczne składniki, ale nie widzę problemu w spożywaniu jednego posiłku dziennie z mięsem albo podrobami, które są doskonałym źródłem bardzo dobrze przyswajalnych mikroelementów oraz witamin. Dodatkowo do wyboru masz również jajka, [...]
Przede wszystkim, jeśli masz świadomość że jakikolwiek spożywany przez Ciebie produkt przyspiesza tego typu reakcje, to najskuteczniej będzie wyeliminować go ze swojej diety. Sam zauważyłeś, że tak właśnie działa na Ciebie cola. Dlatego nasuwa mi się do głowy oczywiste pytanie - Po jaki "kij" ją pijesz?! Jeśli nie masz problemów z wypróżnianiem, [...]
Każdy, kto chce zmienić swoją sylwetkę pierwsze o czym zdaje sobie sprawę to świadomości, iż warto zwiększyć ilość spożywanego białka. Jest ono wielkocząteczkowym biopolimerem zbudowanym z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Występuje ono we wszystkich żywych organizmach i wirusach. Białka pełnią w naszym organizmie trzy [...]
Woda stanowi 60-70% masy dorosłego człowieka. Jest niezbędna aby w organizmie człowieka mogły zachodzić wszystkie procesy warunkującego jego prawidłowe funkcjonowanie. Jej niedobór jest bardzo odczuwalny – ciało jest osłabione, mniej wydajne, pogarsza się również wygląd skóry, włosów. Braki wody w organizmie mogą być bardzo niebezpieczne dla [...]
Ja zawsze wliczałem białka roślinne do ogólnego bilansu dziennego składników odżywczych. Ale dzięki, że poruszyłeś ten problem. Poza tym nie jest tak, że zjadamy posiłek, a białko z niego po strawieniu od razu trafia do tkanek docelowych i albo jest wykorzystane, albo nie (jeśli np. brakuje któregoś aminokwasu, co jest czynnikiem ograniczającym). [...]